VARTALOTYYPIT, TYYLIPERSOONAT JA VINKIT


VARTALOTYYPIT:


Oletko ajatellut mikä vartalotyyppi olet? Miksi jokin vaate istuu täydellisesti toisella, mutta itsellä ei sitten millään. Karkea vartalotyyppianalyysi on se perinteinen A, X, H, Y ja O. Syvällisemmässä vartalotyyppianalyysissä käydään jokainen vartalon osa yksityiskohtaisesti läpi.

Mielenkiintoista ja tästä on myös paljon hyötyä, tiedät minkäkokoisia koruja käytät, minkä kokoinen ja mallinen laukku sopii sinulle tai kengät, minkä valmistajan vaatteet istuvat parhaiten ja minkä tyyppiset housut ovat juuri sinulle tehty. Pääntien muoto jne.. tyylipersoonaa unohtamatta.
Yleensä ammattitaitoiset pukeutumisneuvojat käyttävät tätä metodia asiakkaillaan. Perinteisistä A, X, H, Y ja O analyyseistäkin saa paljon irti. Tosin moni suomalainen luokittelee itsensä aivan toiseksi kuin on. Yleistä on, että ajatellaan olevamme X kun onkin H!! 
H-VARTALOTYYPPI;

Tunnusomaista vartalotyypille;  hartia- ja lantiolinjat ovat suunnilleen samalla tasolla.
Vyötärö on heikosti korostonut tai sitä ei ole ollenkaan, jalat ovat hoikat. H-vartalo voi olla kulmikas tai ns. pehmeän suora. Pienirintainen tai rintava.

VINKIT PUKEUTUMISEEN;
 Kerrospukeutuminen sopii sinulle, korosta vyötäröä jos sellainen löytyy, ryhdikkäät materiaalit vaatteissa sekä hyvät  istuvat leikkaukset, housumalleista sinulle sopivat pillit, suorat lahkeet tai bootcut! Vältä ylisuuria ja säkkimäisiä vaatteita.

Y-VARTALOTYYPPI;

Tunnusomaista vartalotyypille; hartiat ovat leveät ja yleensä kulmikkaat, rinnat suuret (voi olla myös pienet), vyötärö ja lantio hoikat, lantion linja suora, jalat hoikat. 
VINKIT PUKEUTUMISEEN;
V-pääntie, raglanhiha ja kimonohiha ovat hyviä vaihtoehtoja. Halterneck yläosa, myös hihattomat topit, suosi valuvia yläosia kuten tunikoita. Haaremihousut, tai nyt niin muodikkaat "verkkari"-malliset haaroista väljät housut, poimutetut hameet, timanttileikkauksella olevat hameet.
Vältä boleroita, olkatoppauksia ja isoja kauluksia, jotka turhaan korostavat hartialinjaa ja mahdollisesti isoja rintoja. Kapeaan lantioon saat kurvikkuutta leveällä vyöllä, matalalinjaisilla housuilla ja hameilla joissa on laskoksia tai muita "jujuja"!


A-VARTALOTYYPPI;
Tunnusomaista vartalotyypille; kapeat hartiat, yleensä pienet rinnat, lantio selvästi leveämpi ja kaarevampi, vyötärö kapea, lantio ja jalat yleensä tukevat tai tukevahkot.


VINKIT PUKEUTUMISEEN; 
Korosta kapeaa ja pientä hartialinjaasi venepäänteillä sekä vaakasuorilla linjoilla. Käytä huoletta huiveja tai muhkeita kauluksia, lyhyet ja näyttävät korut ohjaavat katsetta kasvoihin ja täyttävät decolté alueen. Myös olkatoppaukset ovat ok!
Valitse lantion kohdalta hyvin istuvat hameet ja housut, kapea ja suoralinjainen hame on parasvaihtoehto, jos kuitenkin pidät "hulmuavista" helmoista, hameen tulee olla istuva lantiolta!
Sinulle sopii parhaiten matalavyötäröiset housut.

O-VARTALOTYYPPI;

Tunnusomaista vartalotyypille; isot rinnat, vyötärö- ja vatsanseutu pyöreä tai selkeästi korostunut, jalat ovat yleensä hoikat. 
(O-vartalotyyppiin kuuluu aina henkilö jolla on suuri vatsanseutu!)


VINKIT PUKEUTUMISEEN:
Olkatoppaukset tuovat ryhtiä pukeutumiseen ja ryhdistävät pyoreää olkalinjaasi.
Yhdistä väljää ja istuvaa, väljä tunika hyvällä ryhdikkäällä leikkauksella piilottaa pyöreää vatsaasi. Vältä empireleikkauksia; ne korostavat turhaan kohtia joita haluat peittää.
Vinottaiset linjat ja epäsymmetriset leikkaukset hoikentavat.
Valitse kapeat ja suoralahkeiset housut, myös kapealinjainen hame sopii sinulle. Mahdollinen kuminauhavyötärö tekee housuista tai hameesta mukavan. 
Näytä upeat nilkkasi ja ranteesi sekä decolté.

X-VARTALOTYYPPI;

Tunnusomaista x-vartalotyypille; olkalinja ja lantio ovat tasapainossa. (Huom! moni luulee, että rinnat ja lantio määräävät vartalotyypin = VÄÄRIN)
Kapea, hyvin korostunut vyötärö, hoikat jalat.


VINKIT PUKEUTUMISEEN;

Suosi vartalonmukaisia malleja, jotka korostavat muotojasi. Naisellisuutta voit tuoda esiin kietaisuleikkauksilla sekä erilaisilla vöillä. Kellotettu tai tulppaaninmallinen hame sopii sinulle hyvin.  Porkkananmalliset housut sekä pehmeät linjat vaatteissa korostavat muotojasi naisellisesti. 
Vältä säkkimäisiä ja ylisuuria yläosia ja lantiolle laskeutuvaa linjaa. Tärkeintä on korostaa vyötäröä ja muotoja, ei peittää niitä.


 Copyrigth; Koko stylefinderbysatu blogin sisältöä suojaa tekijänoikeus. ( kaikki tekstit, kuvat & omat sekä itse ottamat kuvat), jos haluat luvan käyttää materiaaliani, ota yhteys; stylefinder@kolumbus.fi


ENSIVAIKUTELMA; 
Oletko ajatellut, että ulkoinen olemuksesi antaa muutamassa sekunnissa mielikuvan oletko ystävällinen, torjuva, sydämmellinen vai tyly? Ensitapaaminen tuntemattoman henkilön kanssa ja ... peli voi olla menetetty! Yritys elämässä harvoin ajatellaan pukeutumista. Mutta tosi asia on, että sinä edustat yritystä, jossa työskentelet ja olemuksellasi viestit yrityksen imagosta. Siisti yleisolemus ja postiviinen asenne, sillä pääsee jo pitkälle.VINKIT PUKEUTUMISEEN:

LIIAN SUURET VAATTEET

Leveä lantio, vyötäröllä ylimääräistä.. isot ja väljät vaatteet peittää ja hoikistaa: VÄÄRIN!!
 Niin moni nainen tekee itsensä paljon suuremman näköiseksi kuin on, pukeutumalla liian suuriin tai peittäviin vaatteisiin. Varsinkin, jos on A- tyyppi pukeudutaan lantiolta väljiin housuihin, hameisiin, mekkoihin, tunikoihin... MIksi?? Kaikki väljä linja lantiolla vain vääristää ja suurentaa lantion linjaa entisestään. Istuvat vaatteet, oikeat mittasuhteet.. ne ovat kaiken A ja O. Istuvuus ei tarkoita tiukkaa makkaran kuorta, kuten moni valitettavasti luulee. Oikea malli ja leikkaus oikeassa kohdassa.. ja näytät hoikalta, pidemmältä, hyvältä!
Pukeutumisella on väliä!! Oikein pukeutuminen tuo itsevarmuttaa!

HOUSUT

Monet kokevat housujen oston vaikeaksi, milloin housut "pussittaa" haaroista, milloin lantiolle  jää tyhjää tilaa, vyötärö on liian matala tai liian korkea.
Kaikki alkaa vartalotyypistäsi, se minkä muotoinen olet vaikuttaa siihen minkä malliset housut sinulle istuvat parhaiten. 
Ostoksilla kannattaa kysyä myyjiltä apua, sillä he ovat saaneet koulutuksen vaatemerkkeihin.


 Jos lantiosi on suora, eli tasapainossa hartialinjan kanssa, eikä lantiossa ole pyöreää kaarretta olet vartalotyyppi. 

H:lla usein on heikosti erottuva vyötärö (itse kuulun tähän ryhmään) tai ei vyötäröä ollenkaan.
Aikuiselle naiselle löytyy housuja Voglialta, ns. timanttimalli, jossa  vyötärö on leveämpi suora ja lantiolla ei ole kaarretta.  Housumalli on muuten suora, kapea. Kun puhun kapeasta en tarkoita pillifarkkuja. Vaan lantio ja lahje ovat yhtä leveät. Myös Saksalaiselta merkiltä Frank Walderilta, toinen hyvä housumerkki on Gardeur, samoin suomalalaiselta NP:lta löytyy eri vartalotyypeille housuja. 

Jos taas olet nuorekas aikuinen nainen, löytyy Esprit Collectionilta loistavia farkkuja ja hyviä suoria housuja esimerkiksi toimistoon, jotka ovat suht edullisia. 
 Day:llä on hyvin istuvia suoria housuja muodikkaine leikkauksineen sekä kapealinjaisia housuja farkkuleikkauksin.. Myös JLindebergiltä löytyy kapealinjaisia farkkuja sekä housuja, tosin koot ovat pientä kokoa. 
 Lee Cooperilla kuin Lewikselläkin on monelle vartalolle sopivia housuja, erilaisia lahkeen leveyksiä ja erilaisia vyötärön korkeuksia.

 Tiger of Sweden, Filippa K ovat laadukkaita ja muodikkaita merkkejä, myös hintavampia.
 Farkut sopivat pääsääntöisesti hoikalle, toki joissakin malleissa voi olla poikkeuksia. Löytyy korkeaa, matalaa ja keskikorkeaa vyötäröä, on lantiolla tilaa tai vaihtoehtoisesti lantio on suora ja kapea.Tigerin farkut ovat yleensä pillilahkeisia, kausimalleissa voi olla muitakin leveyksiä.
 Molemmilla merkeillä on myös suoria housuja  todella laadukkaista materiaaleista, housuihin löytyy myös jakkumalleja. Tigerillä on lantiokkaalle housuja, samoin muodikasta ja kapeaa suoraa housua suoralle lantiolle. Nämä kaksi edellä mainittua merkkiä ovatkin suosikkejani.


Kun olet A, eli lantiosi on selkeästi leveämpi kuin hartialinjasi ja vyötärösi kapea, housuja voi olla tuskastuttavan vaikea löytää. Pillihousu ei ole paras vaihtoehto jos olet isokokoinen A vaan suora lahje.
Jos haluat korkea vyötäröiset housut, housujen muodosta näkee selkeästi kun lantio on leveämpi ja vyötärö on leikattu kapeaksi. Paras vaihtoehto A:lle usein on matalampi vyötärö. Mexx, Lee Cooper, Lewis, Esprit Casual, Esprit Collection, jne..Aikuiselle löytyy seuraavista merkeista; Frank Walder, Gardeur, Voglia, Ril´s, Steillman

O-vartalotyyppi taas tarvitsee tilaa vyötäröllä. O:lla on usein kapea, suora lantio ja hoikat jalat. O:lle käy myös Voglia, Frank Walder, Lee Cooper, mitoitukseltaan suurempia vaatteita valmistaa NP, Triangle by S Oliver, Zizzi jne.. 

Y:lle taas sopii usein matalampi vyötärölinja ja suorat housut, lantion kaarta ei ole joten housun linja lantiolta on suora. Hyvin kapeaa housua en suosittele Y:lle, sillä näin korostaa hartialinjaa entisestään ja näyttää kirjaimellisesti kolmiolta.Hyviä vaihtoehtoja löytyy; Esprit, Filippa K, Tiger of Sweden, J Lindeberg, Lewis, Diesel, Ralp Lauren, G-Star...
 ja aikuiselle naiselle Steilmann, Voglia, Frank Walder, S Oliver, Gardeur, Lee Cooper,  Comma...

X- vartalolla taas on lantion kaari.. kuten esim. Marilyn Monroella. Joten housuissakin kuuluu olla lantion kaari, jotta se istuu. Aikuisen makuun saattaa löytyä seuraavilta merkeiltä; Ril's, Voglia, Steilmann, Frank Walder, Lee Cooper, Lewis, Comma.. 
Nuoremmalle tai nuorekkaalle Tiger of Sweden, Esprit, Sir Oliver, J Lindeberg (jotkin mallit),G-Star
mutta ei missään nimessä liian leveitä housuja, vaan mielummin kapeahko suora housu. Liian leveä lahje suurentaa ja tekee X-vartalotyypistä turhaan isomman näköisen kuin on.

Yleensäkin O:n, H:n ja X:n kannattaa katsoa ettei osta liian isoja vaatteita tai säkkimäisiä. Housujen leveydessäkin kannattaa olla tarkkana. Miksi tehdä turhaan itseään isommaksi kuin on?

Kun ostat yleensäkin vaatteita älä tuijota kokoa kriittisesti! Sillä suurin osa vaatevalmistajista valmistaa vaatteensa "oman" mitoituksen mukaan. Vaikkakin tavoitteena onkin yhtenäinen mitotus systeemi euroopassa, no... se on tavoite.. Suomalaiset merkit ovat yleensä tehty suomalaisten mitoitusten mukaisesti, tanskalaisista merkeistä löytyy niin kapeaa mitotusta kuin normaaliakin.. samoin saksalaisista. Ruotsalaiset merkit ovat huomattavasti kapeampi mitotuksisia kuin suomalaiset. 

 Olen myös huomannut, kuinka aikuiset naiset usein ovat ostoksilla ns. "nuoriso" -merkeissä. Hinnat ovat usein edullisempia, toisaalta laatu ei ole kovin hyvää. Naiset tuskastelevat kokojen kanssa ja kysyvät eikö tästä löydy isompaa XL tms? Nuorten vaatemerkit ovatkin yleensä tehty nuorisomitoituksella ja vaikka kuinka ottaisi isomman koon, pysyy esim. hiha kapeana.. eikä koko silti istu.

Kysy!! se on avainsana kun menet housuostoksille! Jos et halua apua, kysy edes mitkä ovat merkit joista kannattaa aloittaa!!


TYYLIPERSOONAT


Tiedätkö mikä tyylipersoona sinä olet? Jokaisella meistä on oma tyylipersoona. Erilaiset elämänmuutokset vaikuttavat pukeutumiseen, mutta tyylipersoona harvoin muuttuu sen jälkeen kun sen on löytänyt. Henkilö joka kokeilee rohkeasti kaikkea mikä on muotia, hän on trendikäs! 
Tällaisella henkilöllä ei ole vielä omaa tyylipersoona, yleensä hän on nuori ja haluaa kokeilla erilaisia tyylejä löytääksen oman tyylinsä. Mikä onkin hyvä asia, sillä oma tyyli löytyy usein juuri kokeilemalla, sopi vaatteet tai ei! Trendikäs = ei tyylipersoonaa! 
Tyypillisemmät tyylipersoonat alla;

Tyylipersoonia mm. ovat

KLASSINEN
Ajatonta, laadukasta, luonnonmateriaaleja, yksinkertaista ja selkeää tyyliä.
mm. Leena Harkimo, Helena Karihtala, Hillary Clinton
Kuvat yllä internet


ROMANTTINEN
Rakastaa hameita ja mekkoja, pitää yksityiskohdista vaatteissa, rakastaa kukkia, pitsiä, röyhelöitä, frilloja, eläinkuoseja...
mm. Riitta Väisänen, Mia Nuutila 
LUONNOLLINEN
Sporttinen, joskus poikamainen, luonnonmateriaalit, mukavat vaatteet
esim. Tarja Halonen ja Paola Suhonen sekä Laila Snellman


DRAMAATTINEN
Näyttävät yksityiskohdat kuten kengät ja laukut sekä korut, haluat säväyttää kun astut huoneeseen, selkeät ja dramaattiset linjat. 
Innostuu helposti ja unohtaa sopiiko vaatteen malli vai ei!

mm. Maria Veitola, Ellen Jokikunnas, Madonna

LUOVA
Yhdistelee erilaisia kuoseja, malleja ja tyylejä.. ja tulos on aina tyrmäävä! Mikä sopii luovalle, ei sovi muille

mm. Minttu Vesala, Jorma Uotinen
CITY
Käyttää pääasiassa tummia sävyjä, usein housuja. Yhdistää jakun tai nahkatakin farkkuihin, tarkka materiaaleista, vain laadukas käy.
mm. Kaarina K, Paula Koivuniemi (city-naisellinen)

NAISELLINEN
Rakastaa glamouria, haluaa korostaa naisellisuutta leikkauksilla, kauniit yksityiskohdat vaatteissa.
mm. Katri Helena, Susanna Penttilä
Näiden lisäksi tyylipersoonia voidaan yhdistellä; kuten klassinen-romanttinen, naisellinen-dramaattinen, luonnollinen -sporttinen, luova -dramaattinen jne.. 

Tyylipersoonakuvat; internet

Huomioita ohjelmista;Huomasin seuratessani suomalaista muotiohjelmaa, jossa blokkaajat muokkasivat omaksi tyylikseen muuttujan tyylin
 ( todellakin omaksi tyylikseen ei muuttujan tyylipersoonan mukaan!!). Tai ehkä oli tarkoitus tehdä muuttujista juuri trendikkäitä ja unohtaa tyylipersoonat?

 Monet blokkaajat kuin muuttujat myös sanoivat; olen aika klassinen pukeutuja... Jäin miettimään, mitä he sillä tarkoittivat? Nimittäin kukaan heistä ei ollut klassinen. Jos ostaa ajattoman vaatteen, ei se automaattisesti tarkoita että, on klassinen pukeutuja. 

Suurin osa blokkaajista oli dramaattisia tai trendikkäitä. Muuttujissa taas oli luonnollista, naisellista  ja dramaattista tyylipersoonaa. Yksi taisi olla hyvin eriskummallisesti pukeutunut, niin että meni jo luovan puolelle.. jä tämäkin kutsui itseään klassiseksi pukeutujaksi. Hassua! Klassinen tyyppi todellakin pukeutuu klassisesti, hän ei sorru edes farkkuihin, no ehkä vapaa-aikana mökillä tms... City taas käyttää farkkuja jakun kanssa.

Huomasin myös, että monelle vaate oli liian pieni tai vääränmallinen vartalotyyppiin nähden. En tiedä haittasiko se muita, mutta itseäni jäi usein harmittamaan kun jokin asu kinnasi joko rintojen kohdalta tai lantiolta, niin kaunis kuin vaate ehkä muuten olisi ollutkin. Eivätkö blokkaajat huomanneet, että vaatteet olivat pieniä tai vääränmallisia? 


Mielestäni mittasuhteet ovat asun tärkein juttu, unohtamatta oikeaa kokoa. Jokainen pukeutuu juuri kuten haluaa, vaatteissahan on tarkoitus viihtyä. En voisi itsekään kuvitella käyttäväni jotain vaatetta jos se ei sovi minulle ja tuntisin oloni kovin epämukavaksi koko päivän.. tai tulisi tunne, että on lainavaatteissa! Vaatteen kuuluu olla kantajansa näköinen :)Tiedätkö mikä värityyppi sinä olet?

Viileät vai lämpimät sävyt? Kevät, kesä, syksy vai talvi?


Yle Teema; Tinkimättämät tyylitaiturit:

Yle Teema on ihan huippukanava, tällä viikolla on tarjolla paljon muotiin liittyvää ohjelmaa. Katsoin Tinkimättömät tyylitaiturit, joka kertoi vanhemmista naisista (67v - 97v), jotka pukeutuvat kuten haluavat. Jokaisella oli oma tinkimätön tyylinsä, yksi oli kirppisbongari, toinen muotiin pukeutuva, kun taas kolmas tilasi edullisia vaatteita postimyynnistä...

Niinhän se on IKÄ ei ole este pukeutumiselle. Kuulen usein sanottavan, että "olen jo nii-in vanha" etten voi pukeutua istuviin vaatteisiin tai hameen helma on liian lyhyt. Usein moni haluaa verhota vartalonsa kokonaan löysiin ja peittäviin vaatteisiin! Miksi? Jos tuo omat hyvät puolensa esiin pukeutumisella näyttää hoikemmalta ja upeammalta.
 (Ainahan me haluamme näyttää hoikemmilta :))

 Mielestäni jokaisen kuuluu kuitenkin pukeutua kuten haluaa ja olla niin rohkea kuin haluaa! 
Minusta kukaan ei ole vanha pukeutumaan vaikka viimeisen muodin mukaisesti tai olemalla boheemi ja pukeutumalla mitä erikoisempiin yhdistelmiin, kuvioihin ja väreihin. Pääasia on että viihtyy vaatteissaan eikä tunne oloaan vaivautuneeksi!
Mittasuhteet! Kyllä jos otat huomioon omat mittasuhteet pukeutumisessa näytät todella hyvältä, olit sitten pukeutunut edullisiin tai kalliisiin merkkeihin. 

(Tosin olen nyt tylsä, mutta työelämä sanelee omat sääntönsä pukeutumisessa. Mutta aina voit revitellä vapaa-aikana.)

Niin, ja yritä katsoa itseäsi toisen silmin! Olen huomannut, että monesti minäkuva on vääristynyt kun puhutaan vartalosta; yksi näkee hartiansa todella leveinä vaikka ne ovat normaalit, toinen lantionsa valtavana, kolmas kokee olevansa iso keskivartalosta jne..

Jokaisella meillä on oma tyylipersoona, mitä jos sinäkin olisit rohkea ja pukeutuisit värikkääseen mekkoon? Väri -apua- mitä se on? Mustahan se olla pitää! Jokaisella meistä on oma väripersoona, toiselle musta sopii toiselle taas ei ollenkaan. 

No näissä väriasioissa, toiset ottaa ne pilkulleen toiset vähät välittää. Itse olen väripersoonaltani kirkas talvi ja kaikki kylmät, puhtaat värit sopivat minulle ... niin ja se musta! Joka kevät jokin väri saa minut pauloihinsa. Yleensä pinkin eri vivahteet saavat minut hullaantumaan.. Mutta yllätys: viime vuonna löysin koralli-pinkin huulipunan. Värihuuma alkoi huulipunasta ja nyt haluan ehdottomasti jotain värikästä kesään. Miten olisi koralli-pinkki mekko? Tai pusero?

Ohjelmaan palatakseni; ihan huippua katsoa miten "vanhemmat" rouvat vetävät liikuntaryhmää tai työskentelevät muotiliikkeessä ja pukeutuvat juuri kuten haluavat! Ihan mahtavaa, tästä meidän kaikkien kannattaa ottaa oppia, elämähän on vain kerran!

Mitä jos miettisit miten oikeasti haluaisit pukeutua ja pikkuhiljaa siirtyisit siihen suuntaan...??
Muista ettei pukeutuminen ole vakava asia! 

Pukeutuminen lähtee aina ihmisestä itsestään, vaatteissa pitää viihtyä ja tuntea ne omakseen! Työelämässä joskus vain on "pakko" pukeutua jakkupukuun tai muuten virallisemmin. Nykyään kuitenkin monissa työpaikossa on pukukoodit muuttuneet ns. arkisemmiksi eli arkipukeutumiseksi.

Arkipukeutuminen on astetta paria rennompaa pukeutumista kuin virallinen bisnespukeutuminen. Se voi tarkoittaa siistejä, mielellään tummansinisiä farkkuja tai neulepuseroa. Napapaita, kulutetut farkut tai muuten epäsiistit vaatteet eivät kuulu työelämään. Jos et koe jakkua omaksesi, kokeile neuletakkia eri pituisina versioina tai mikset kokeilisi Jersey kankaasta valmistettua jakkua, joka on huomattavasti mukavampi ja rennompi kuin perinteinen jakku / bleiseri.

Muodikaskin voi olla ilman, että ostaa aina kauden kaikki viimeisimmät "hullutukset" ja must have - vaatteet tai asusteet. Jos haluaa olla muodikas, muodikkuutta työelämään voi tuoda koruilla ja muilla asusteilla... kuitenkin maltillisesti.

Hanki hyvä ja laadukas, aikaa kestävä peruspuvusto vaatekaappiisi ja kun haluat olla super muodikas, täydennä vaatekaappiasi vaikkapa halvemmilla hetken muodissa olevilla vaatteilla. Usein ne viimeisimmät trendit jäävät hetkessä vanhoiksi, joten ne voi huoletta laittaa kiertoon tai myydä kirppiksellä. Useinhan edulliset tuotteet eivät ole laadullisestikaan kovin kestäviä.

Mikä sitten on hyvä peruspuvusto?

Ensin mietit kuka ja minkälainen pukeutuja olet? Minkälaisissa vaatteissa ja väreissä viihdyt? Oletko hetken heräteostaja vai harkitsetko tarkkaan? viihdytkö rennommissa asuissa paremmin kuin klassisissa? Vai jotain siltä väliltä? Haluatko kenties aina räväyttää?

Karsi vaatekaappisi raa'asti seuraaviin pinoihin: kyllä, ehkä, ei ikinä! 

Vaatteet ja asusteet joita et ikinä enää käyttäisi - kirppikselle! Ehkä vaatteet; käy ne vielä kerran läpi ja ole itsellesi rehellinen, käytätkö näitä oikeasti... ethän käyttänyt niitä viimeksikään kun piti, vai mitä? Joten ehkä vaatteet saavat mennä menojaan... (Tai jos olet kätevä käsistäsi ja duunailet mielelläsi.. sopisikovatko nämä vaatteet uusittaviksi?)

Kyllä vaatteet saavat jäädä kaappiisi. Käy nyt läpi mitä sinne jäi, mitä värejä ja tee lista mitä tarvitset:)

Pitkälle pääsee  myös näillä valinnoilla; 
1 perus farkut
1  suorat housut
1 jakku tai rennompi versio jakusta
1  mekko / tunika
1 hame
1 neule tai neuletakki
2 t-paitaa 
2 pusero tai paitapusero 
1 takki (syksyyn ja kevääseen omansa)
1 talvitakki ( ulsteri tai untuvatakki / toppatakki)
Muokkaavat alusasut ( Jokanaisen pika-personal trainer)
1 nudet rintaliivit 
1 mustat rintaliivit

(niin ja muista, vaikka puhutaan perusvaatteista ei se tarkoita TYLSÄÄ pukeutumista)

Lisänä aluspukeutumisen vaatteita, parit korut, vyö tai kaksi, avokkaat, sandaalit, talvisaappaat, laukku työkäyttöön ja laukku vapaa-aikaan! Kyllä, oma laukku työhön ja vapaa-aikaan. 
(Monesti huomaa kuinka se sama iso "säkki" kulkee työstä juhlaan..)

 Silmälasit!! Valitettavaa onkin etteivät monet julkisuudenkaan henkilöt ole hommanneet itselleen arki- ja juhla silmälaseja. Sillä ei se raskas sankainen kehys sovi juhlapuvun pariksi! Silmälasit ovat asuste siinä missä korutkin!!! 

Huivi tai pashimina kesään ja talveen, käsineet, hattu tai pipo.

Asusteilla voi päivittää perusasun erinäköiseksi. Eli joka kerta ei tarvitse vaihtaa koko asua, pieni päivitys riittää! - niin myös työstä iltamenoihin. 

Jos mietit miten näin vähällä voi pärjätä, niin kun oikein ajattelet huomaat että, käytät yleensä samoja vaatteita kunnes ne ovat jo kuluneet tai olet niihin kyllästynyt, vai mitä?
Monesti se suosikkivaate on ylläsi päivästä toiseen... etkä edes malttaisi pestä sitä:) 

Totta on myös se että, vaatteita pestään nykyään ihan liikaa! Nyt joku voi kauhistella, mutta suurin osa materiaaleista on sellaisia että pelkkä tuuletus riittää. Esim. silkki, mohair, villa jne.. Monesti vaate menee pilalle liiasta vesipesusta. Nykyään on tullut markkinoille myös kainolosuojia! Vähän kuten pikkuhousun suojat, mutta kainaloille. Loistava idea, varsinkin jos on kova hikoilemaan.

Kun oman vaatekaapin peruspuvusto on valmis, sitä on helppo päivittää ja täydentää. Ja jos epäröit sopiiko jokin jonkin kanssa - ota valokuvat vaatteistasi puhelimeesi- näin tiedät mikä sopii ja mikä ei!
.. niin ja vinkki: ota kamera sovituskoppiin mukaan, kuvaa peilin kautta sovittamasi vaate ja katso sitä kuvan kautta kriittisin silmin, onko vaate sopivan kokoinen? Kiristää? Väärä malli tai väri? Väärä pituus? Vai oliko se todella loistava?

STUDIO 55- haastattelu;
http://www.studio55.fi/irtiarjesta/artikkeli.shtml/1752791/pukeutumisneuvoja-aikuinen-nainen-uusiudu-rohkeasti
Jakku / Jakkupuku ja vinkit:
(Vaatteet Dior kevät 2013 mallisto)

Jos selkäsi on lyhyt ja jalat pidemmät kuin selän mitta, sopii sinulle pidempi linjainen jakku!
Kuvassa yläpuolella oleva jakku ja housut sopivat H ja X vartalotyypeille. 

kuvan jakun malli sopii pitkälle. Jos olet pitkäjalkainen ja lyhyt selkäinen jakun pituus sopii sinulle, mutta jos olet lyhyt, varo liian pitkiä jakkuja, ne saa mittasuhteet näyttämään vääriltä. Yllä oleva malli sopii H, Y ja O tyypeille. O:lla pitää olla jakussa hieman väljempi malli. X ja A vartalotyyppien kannattaa katsoa ettei jakun helma pääty lantion leveimpään kohtaan = leventää lantiota!
Tämä jakun pituus sopii pitkäselkäiselle ja lyhytjalkaiselle. Malli käy H vartalotyypille. Myös A vartalotyypille, mutta housujen leveys on toinen.


Tämä upea takkimekko sopii niin työhön kuin juhlaan! Malli käy H, X ja Y tyypeille. Myös O:lle jos mekko on väljempi vyötäröltä! O:lla on usein upeat hoikat jalat!!Muistattehan, että kuvat ja vinkit ovat suuntaa antavia, jokaisella meillä on omat hyvät ja huonot puolet sekä mittasuhteet...


 Copyrigth; Koko stylefinderbysatu blogin sisältöä suojaa tekijänoikeus. ( kaikki tekstit, kuvat & omat sekä itse ottamat kuvat), jos haluat luvan käyttää materiaaliani, ota yhteys; stylefinder@kolumbus.fi